dijous, 27 d’octubre del 2011

PRÀCTICA LABORATORI - EXTRACCIÓ ADN


INTRODUCCIÓ
El nostre objectiu és poder obserbar al microscopi òptic els cromosomes que obtindrem d'una part  del fetge de pollastre. 

BASES TEÒRIQUES
L’extracció d’ADN d'un grup de cel·lules es basa en el fet que els ions salins són atrets cap a les càrregues negatives de l’ADN, permetent la seva dissolució i posterior extracció de la cèl·lula. Es comença per lisar (trencar) les cèl·lules mitjançant un detergent (tensioactiu), buidant-se el seu contingut molecular en una dissolució tampó en la que es dissol l’ADN.. En aquest moment, el tampó conté l’ADN i tot un sortit de restes moleculars: ARN, hidrats de carboni, proteïnes, i altres substàncies en menor proporció. Les proteïnes associades a l’ADN, de gran longitud (histones i altres), s’hauran fraccionat en cadenes més petites i separat d’ell per l’acció del detergent. Només queda, per tant, extreure l’ADN d’aquesta barreja del tampó, per la qual cosa s’utilitza l’acohol isoamílic.

MATERIAL
·         Mostra a analitzar (fetge de pollastre)
·         Aigua destil·lada
·         NaCl
·         NaHCO3
·         Detergent
·         Alcohol isoamílic a 0ºC (3-metil 1-butanol) (isopentanol)
·         Batidora
·         Nevera
·         Colador i embut
·         Vas de precipitats
·         Pipeta
·         Tubs d’assaig
·         Vareta de vidre
·         Tisores


PROCEDIMENT
1.     Preparem una dissolució tampó amb: 120 ml d'aigua destil·lada, 1.5 g de NaCl, 5 g NaHCO3, 5 ml de detergent
2.     Agafem un tros de fetge i el tallem a trossets amb l'ajuda de les tisores.
3.     Afegim un dit d'aigua destilada i agafem la batidora i ho triturem els trossets de fetge fins que quedi una mescla homogenia.(intervals de 10s)per tal de trencar les cel·lules.
4.     Agafem un vas de presipitats net i hi afegim 5ml de la méscla que hem aconseguit triturant el fetge i 10ml de la solució tampó i reguiraro, colar la mescla amb l'ajuda d'una gassa.
5.     Agafem 5ml del caldo molecular i afegim 10ml d'alcohol isoamílic refredat fins a 0ºC. Per tal d'obtenir l'efecte desitjat hem de deixar escorre lentament l'alcohol per la cara interna del tub d'assaig. L'alcohol quedara surant sobre la mescla.
6.     Agafem una bareta de vidre i la introduim fins just on hi ha la separació dels 2 compotos, i removem suaument fins que una quedi enganxat a la bareta una mica de producte que té un espercet blanquinós.
7.     Deixem el material sobre un “porta” i afeguim una gota de tint per tal de veure-les millor al microscopi, el recobrim amb un “cubre” i obserbem al microscopi.

CONCLUSIONS

Al microsopi hem pogut obserbar cromosomes. Però no pur, ja que podem trobar trossos d'ARN barrejats. Amb un mètode professional els errors són mínims, fem servir un instrumental especialitzat i exacte, a part que l'ADN que s'observa és 100% pur. 

dimarts, 25 d’octubre del 2011

ACTIVITAT CARIOTIPS

CARIOTIP PACIENT 1 - DONA 47, XX + 21




Diagnòstic

Anormalitat del cromosoma
El Síndrome de Down
Trisomia 21, un cromosoma 21 extra




CARIOTIP PACIENT 2 - HOME 47, XX + 23




Diagnòstic

Anormalitat del cromosoma
El Síndrome de Klinefelter
(hipotròfia testicular bilateral, ginecomàstia (pits en els homes), signes de hipoandroqenisme moderat, estatura alta, proporcions corporals anormals (cames llargues, tronc curt…)
Un cromosoma extra en els cromosomes sexuals




CARIOTIP PACIENT 3 - HOME 47, XY + 13






Diagnòstic

Anormalitat del cromosoma
El Síndrome de Patau
(retard mental, cap de mida molt petit., fissures orals, dilatació de la pelvis, ungles hiperconvexes, anormalitat en els ulls, 80% defectes cardíacs )
Un cromosoma extra en els cromosoma 13