El passat dimarts 10 de gener vam anar a visitar les instal·lacions de la recent inaugurada clínica Diagonal. Ens van fer una ruta guiada. Primer per les instal·lacions on es fan les proves amb radiactius com radioteràpia i també les sales on els pacients amb càncer han de pendre les seves dosis de quimioteràpia. Seguidament ens van ensenyar l'àrea d'urgències malgrat que no vam poder veure un sala perque estaven totes ocupades. Seguidament, ens van ensenyar les sales de parts on tot estava esterilitzat, i des de fora vam poder observar els pasadissos dels quiròfans. Tot seguit ens van ensenyar el laboratori on analitzan les mostres de sang i de qualsevol dels teixits dels pacients. Per últim, ens van ensenyar la cuina i la consulta d'un metge. Ens va sorpendre en la nostra visita la gran organització que hi havia en l'hospital i lo ben preparat que estaven totes les parts que vam veure.
Després de la nostra visita la doctora Roser Morer, treballadora en l'apartat de farmacologia de l'hospital ens va fer una conferència on ens explicava les interracions que poden haver entre diferents fàrmacs i els possibles problemes que poden ocasionar-li al pacient. De la presentació vam poder definir els següents conceptes:
- interaccions farmacològiques: es produeix quan l’activitat o efecte d’un fàrmac es troba afectat per la presència o acció d’un altre. A les interracions ées poden duu a terme a traves de dos fàrmacs diferents, entre un fàrmac i un aliment i entre un fàrmac i un procés de fitoterapia.Les consequències d'aquestes interracions poden ser la falta d’eficàcia d'un dels dos fàrmacs o que crei un problema de toxicitat en el pacient. Per poder impedir les interracions entre medicaments problemàtics s'ha de vigilar la fitxa tècnica del medicament, preguntar al nostre metge i que aquest consulti en la base de dades electròniques.
Per exemple, si es prenen a la vegada la warfarina (un anticoagulant) i miconazol oral (un antifungi) el pacient podria patir una interacció farmacolòca. També pot afectar l'alcohol en grans quantitats ja que, aquest afecta al fetge i la regulació dels medicaments que ens prenem les regulen aquest òrgan, podria minvar l'eficàcia del fàrmac.
- farmacogenòmica: l’estudi de com les persones responen de forma diferent als fàrmacs en funció dels seus gens. La gran variabilitat genètica que hi ha fa que alguns al·les de l'individu fagin actuarde manera erronea a un medicament. Ho anomenem polimorfismes genètics com la variabilitat en la resposta farmacològica i a la susceptibilitat als medicaments i a tenir una resposta tòxica. Per poder solucionar aquest problema s'està investigant les interaccions farmacològiques i així modificar el metabolisme de fàrmacs. Amb aquestes investigacions es vol individualitzar la teràpia medicamentosa, per assegurar que el tractament sigui eficaç i segur en un determinat pacient. Actualment són molts els fàrmacs en els que es recomana la realització d’un test farmacogenètic abans de la seva utilització.
Un exemple de la influència d'un gen en la funció d'un fàrmac es el del cetuximab, utilitzat en el tractament càncer de cólon. Si es fa un prova genètica i resulta que el gen en concret K.RAS esta mutat podria portar problemes al pacient.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada