dimarts, 1 de novembre del 2011

Pràctica 2: Determinació del grup sanguini


DETERMINACIÓ DE GRUPS SANGUINIS

MATERIAL
Sèrum humà anti-A, anti-B
Portaobjectes
Escuradents plans
Llancetes esterilitzades
Alcohol

PROCEDIMENT: Després de desinfectar amb alcohol, fes una punció amb una llanceta esterilitzada en el dit índex o en el dit polze. Tingues preparat un portaobjectes ben net. Posa una gota de sang en un extrem del porta, una altra en mig i una tercera en l’extrem. Deixa caure, sense tocar, una gota de sèrum anti-A (color blau)sobre la primera gota de sang i una gota de sèrum anti-B (color groc) sobre la segona.  Amb un escuradents remou bé cada gota procurant que no hi hagi cap barreja. Deixa reposar uns 20 segons i després imprimeix un suau balanceig al porta. Observa la possible aglutinació. Notaràs que l’aglutinació amb els sèrums anti-A i anti-B és molt ràpida.

ACTIVITATS:
1. Completa: Els que pertanyen al grup A : tenen l’antigen ___A______ i l’anticòs ___B______ Els que pertanyen al grup B : tenen l’antigen____B _____ i l’anticòs ___A______ Els que pertanyen al grup AB : tenen l’antigen ___A,B______ i l’anticòs ____-_____ Els que pertanyen al grup O : tenen l’antígen ___-______ i l’anticòs __A,B______ La sang analitzada és del grup sanguini __A____ perquè ___ha reaccionat amb l’antigen A .

2. Completa la taula amb els anticossos que contenen la sang pertanyent al diferents grups sanguinis

Grups sanguinis
A
B
AB
O
Tipus d’anticossos
B
A
-
A,B


3. En el quadre següent es mostra amb quins antisèrums s’ha produït aglutinació, en analitzar la sang de diverses persones. Volem saber el grup sanguini corresponent a cadascuna.

Persona
Anti-A
Anti-B
Anti-AB
Grup sanguini (fenotip)
Grup sanguini (possibles genotips)
1

Si
Si
Si


2
Adrià
Si
No
Si
A
AA  AO
3
Helena
No
No
No
O
OO
4

No
Si
Si















4. Ara completa la següent taula contestant SÍ / NO segons hagi compatibilitat de grups sanguinis entre el donant i el receptor.

Donant
Receptor
A
B
A
S
N
B
N
S
AB
N
N
O
S
S


Donant
Receptor
AB
O
A
S
N
B
S
N
AB
S
N
O
S
S
Segons la taula que has omplert el donant universal és el grup_O____ i el receptor universal és el grup___AB___ .

5. Explica per quina raó la sang del grup sanguini O és la més sol·licitada en els bancs de sang.

Ja que la sang d’aquestes persones és compatible amb qualsevol altre grup sanguini, per tant en qualsevol moment què hi hagi d’haver un canvi de sang d’una persona a una altre, la sang del grup sanguini O serà la més apropiada.




6. De les parelles següents, digues qui pot ser el donant i qui el receptor.

Persona del grup A (Donant)- persona del grup AB (Receptor) à Doncs perquè el grup AB no tenen cap anticòs que pugui eliminar l’antigen A, en canvi, la persona del grup A té l’anticòs B, per tant no pot rebre sang del grup AB, ja que tenen l’antigen B.
                              
Persona del grup O (Donant)- persona del grup B(Receptor) à El grup sanguini O és el donant universal, ja que no té cap antigen, per tant és compatible amb tots els grups sanguinis.

 PRÀCTICA

-          Títol: Determinació de grups sanguinis
-          Objectius: L’objectiu principal de la pràctica era determinar el grup sanguini d’una de les dues persones del grup.


-          Bases teòriques (fonament de l’acció del reactiu i herència del sistema de grups sanguinis ABO): Els resultats, els podríem saber a través dels nostres coneixements, ja que sabem els antígens i anticossos que tenen cadascun dels grups. També sabem que els reactius que vam fer servir, cada un reacciona amb un grup determinat, per exemple el sèrum Anti-A reacciona amb el grup sanguini A, això ho vèiem ja que la sang es coagulava, el sèrum Anti-B reacciona amb el grup sanguini B, per tant coagulava la sang B, i si les dues mostres es coagulaven significaria que la sang era AB, i si pel contrari no reacciona amb cap.

-          Material: Alcohol per desinfectar, un punçó, portaobjectes, un microscopi, sèrum Anti-A i Anti-B.
-          Procediment: Al tenir preparat el portaobjectes i haver-nos desinfectat el dit, ens punxem el dit amb el punçó i col·loquem una gota a cada extrem del portaobjectes, llavors ens tornem a netejar el dit i tirem el punçó, llavors agafem els sèrums i els col·loquem cada un a un extrem, llavors observem els resultats i extraiem les conclusions.

-          Resultats: Veiem que la sang ha reaccionat amb el sèrum Anti-A a un costat i a l’altre costat on hi havia el sèrum Anti-B no ha reaccionat.

-          Conclusions: Podem concloure que la sang és del tipus A, ja que ha reaccionat amb el sèrum Anti-A, però no amb el Anti-B.

** Imprescindible portar la bata de laboratori

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada